Небезпечні гриби: що варто знати
В Україні попри небезпеку і заборону відвідувати ліси та лісосмуги, випадки отруєнь дикорослими грибами реєструються дедалі частіше. За 7 місяців поточного року зареєстрували 12 осередків отруєння, унаслідок яких постраждало 19 людей, з них 1 дитина. Летальних випадків не було.
Найкраще відмовитися від збирання та споживання дикорослих грибів. Гриби вважаються «важкою» їжею. До складу грибів входить хітин, який представляє собою стійку речовину, що не засвоюється навіть дорослим організмом, не кажучи вже про дитячий. Нагадаємо, вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, жінкам, що годують грудьми, літнім людям. Лікарі наполягають не годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років! Гриби – не їжа для дітей!
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів:
нудота;
- блювота;
- різкий біль у животі;
- діарея;
- запаморочення;
- підвищення температури тіла;
- зниження пульсу;
- задуха;
- судоми;
- відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
- марення, поява галюцинацій.
У разі появи будь-яких симптомів отруєння грибами потрібно:
- терміново зателефонувати до «швидкої» – загальний номер 103;
- промити шлунок простою водою;
- пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) – це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
- прийміть сорбенти.
Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!