Як харчуватися в спеку
Висока температура повітря це стрес для організму.
Як організм реагує на стрес?
Організм намагається охолоджувати себе: посилюється потовиділення, розширюються судини, частішає дихання.
Як результат – мозок недополучає крові та кисню, може бути запаморочення, неуважність.
Нирки теж починають зберігати рідину, виділяється менше сечі, можуть з’явитися набряки.
В кишково-шлункового тракту гальмується секреція шлункового соку, ферментів, що може привести до поганої нейтралізації інфекції, яка потрапляя в шлунок, а потім в кишечник.
Також гальмується виділення ферментів підшлункової залози, жовчі, як результат погіршується травлення, з’являється вздуття, болі в животі. Знижується апетит.
Погіршується загальне самопочуття.
Найбільш чутливі до спеки діти, вагітні, люди похилого віку люди з захворюваннями серцево-судинної системи, цукровим діабетом.
Що треба робити щоб уникнути цього?
Більше пити рідини: проста вода, вода з лимоном, м’ятний чай, ягідний морс, розведенні водою.
В обід можна з’їсти щось легке: кисломолочні продукти, овочевий салат з кашею.
В харчуванні перевага надається продуктам, для яких не треба багато ферментів, щоб перетравлювалися. Це може бути овочеві супи, овочеві або ягідні пюре, холодний борщ, нам’яко зварені яйця, нежирне м’ясо, кисломолочні продукти.
Дуже корисні спеку ферментовані продукти: малосольні огірки, домашній квас.
Зелений чай – це природний адаптоген, багатий тонізуючими речовинами. Можна пити як теплим, так і холодним.
Робить акцент на різнокольорових продуктах: червоний або жовтий болгарський перець, зелені листя салату, “чорні” ягоди.
Що не треба їсти та пити в спеку?
Жирна та смажена їжа, тому що ферментів для перетравлення мало, проникнення кишківника для токсинів підвищена, потрапляючи в печінку ці недоперетравленні продукти не метаболізуються, та з током крові йдуть у мозок, погіршуючи його роботу.
Солодощі – навіть приємне відчуття від холодного морозива шкідливо діє на кров, роблячи її більш густою, що може привести до утворення тромбів, а надлишок глюкози в печінці перетворюється на жир.
Будь-яка доза алкоголю посилює токсичний вплив на організм через недостатню роботу печінки у спеку.
Спека триває недовго, тому ці обмеження в їжі теж не назавжди! Тримайте себе в тонусі та будьте здорові!
Автор статті: лікар-гастроентеролог дитячий Інна Скалозубова