Головне про сальмонельоз
Сальмонельоз – це інфекційне захворювання, яке викликає бактерія роду Salmonella. Ступінь тяжкості хвороби залежить від серотипу, сприйнятливості населення та низки інших факторів.
Джерело збудника інфекції – тварини (велика рогата худоба, свині, вівці, коні, свійська водоплавна птиця, кури, рептилії, коти, собаки, домашні гризуни), хворі на сальмонельоз люди або здорові бактеріоносії.
Носійство може тривати від кількох днів до кількох років. Людина в підтримці циркуляції сальмонел в природі значно поступається тваринам.
Механізм передавання інфекції – фекально-оральний. Зараження відбувається аліментарним, водним і побутовим шляхами.
Сальмонельоз має літньо-осінню сезонність, що пов’язано з активацією в цей період механізму передавання бактерій.
Захворюваність у містах в 2 рази вища, ніж у селах.
Інкубаційний період коливається від 6 годин до 2-3 діб.
Хвороба може перебігати в легкій формі. Проте, в деяких випадках, пов’язане з хворобою зневоднення може становити загрозу для життя.
Симптоми сальмонельозу: підвищення температури, головний біль, слабкість, нездужання, біль в животі, нудота, блювання, діарея. У разі появи симптомів захворювання негайно зверніться по медичну допомогу і не займайтеся самолікуванням!
Як можна запобігти інфікуванню сальмонельозом:
- ретельно мити руки перед приготування їжі та перед вживанням їжі;
- вживати лише безпечну бутильовану або кип’ячену воду;
- вживати продукти після достатньої і правильної термічної обробки. Наприклад, молоко варто кип’ятити, м’ясо піддавати достатній термічній обробці, овочі і фрукти – мити і обдавати окропом;
- при приготуванні і зберіганні страв потрібно дотримуватись принципу: окремо зберігати сирі і приготовлені страви у холодильнику. Варто пам’ятати, що для кожного продукту необхідно використовувати окремі дощечки і бажано ножі – для риби, м’яса, сирих і готових продуктів;
- не купувати продукти харчування у місцях стихійної торгівлі.
Дотримання цих доволі простих правил допоможе вам і вашим близьким уникнути не лише такого небезпечного захворювання як сальмонельоз, а й інших кишкових інфекцій.