Гігієна рук: коли і як часто потрібно мити руки
Більшості інфекцій, що передаються через брудні руки, можна запобігти завдяки дотриманню гігієни рук. Де б ви зараз не перебували – в укритті, в дорозі, в крамниці чи вдома – не забувайте про гігієну рук! Адже це дозволяє убезпечити вас від зараження найбільш розповсюдженими інфекційними хворобами і знизити рівень поширення мікроорганізмів у вашому оточенні.
Гігієна рук – це загальний термін, який застосовується до миття рук водою з милом, гігієнічної обробки рук шляхом втирання антисептика для рук в шкіру рук.
Гігієна рук щороку рятує мільйони життів, якщо проводити її правильно та в потрібний момент, тож пригадаємо прості правила коли і як потрібно мити руки:
- перед та в процесі приготування їжі;
- перед прийомом їжі;
- після відвідування туалету;
- після приходу з вулиці;
- коли руки візуально забруднені;
- перед надяганням та після зняття засобів індивідуального захисту, таких як медична маска або респіратор;
- надавайте перевагу рідкому милу перед кусковим;
- намилюйте руки так, щоби мило вкривало всі поверхні кистей;
- приділяйте особливу увагу таким ділянкам: зовнішня поверхня кисті, проміжки між пальцями, пучки пальців та великі пальці;
- процес миття має тривати не менше 40 секунд;
- для висушування рук після миття користуйтесь одноразовими паперовими рушниками або індивідуальним тканинним рушником. Використання одного тканинного рушника великою кількістю людей повністю нівелює миття рук.
- закривайте кран використаним паперовим рушником, адже ви щойно відкривали його брудними руками.
За відсутності умов для миття рук, використовуйте вологі серветки для зняття бруду та обробіть руки спиртовмісним антисептиком.
Дбайте про гігієну рук, це допоможе зберегти здоров’я і вам і вашим близьким.