4 квітня – День вітаміну С
Вітамін С(L-аскорбінова кислота) – це потужний антиоксидант.
Аскорбінова кислота – важлива для правильного функціонування гормональної системи, для формування кісткових тканин та швидшого загоювання ран, для запобігання серцево-судинним хворобам.
У 1912 році його вперше виявили як компонент, необхідний для нормального функціонування організму. У 1928 році Альберт Сент-Дьйордьї виділив його з надниркових залоз, назвавши його “гексуроновою кислотою”. Тільки чотири роки потому, у 1932 році, дослідник Чарльз Глен Кінг довів, що ця речовина і є вітаміном С, а через рік Норман Хаворт вивів його хімічну структуру. У 1933 році вітамін С став першим вітаміном, отриманим штучним шляхом.
Вітамін С – водорозчинний. При тривалому кип’ятінні він руйнується, тому вимочування або переробка овочів знижує вміст у них вітаміну С. В той же час, він є життєво необхідним, і тому щодня має надходити з їжею.
Вітамін С – один з ключових елементів для підтримки імунної системи. Він допомагає організму боротися з інфекціями та захищатися від шкідливих вірусів і бактерій.
Є антистресовим вітаміном – при стресі будь-якої природи, його запаси швидко вичерпуються.
Найбільше на нього багаті продукти рослинного походження, особливо шипшина, солодкий перець, смородина, обліпиха, петрушка, кріп, капуста брюссельська, білоголова та цвітна, картопля, помідори, яблука, ананаси, цитрусові.

