Заходи профілактики гострих кишкових інфекцій
У літній період, коли багато свіжих овочів і фруктів та жарка погода, збільшується частота захворюваності кишковими інфекціями, оскільки тепло сприяє розмноженню бактерій. Дуже часто захворювання пов’язані із вживанням продуктів, придбаних на пляжах та стихійних ринках – в’ялена риба, варені креветки та кукурудза, шашлики з морепродуктів, вироби з м’ясом (пиріжки, чебуреки тощо), салати та ін.
У більшості випадків чинником передачі є погано помиті овочі, фрукти та ягоди. Частіше за все на гострі кишкові інфекції хворіють діти.
Гострі кишкові інфекції – це велика група інфекційних захворювань людини, які протікають з ураженням шлунково-кишкового тракту.
Зараження кишковими інфекціями, як правило, пов’язане з вживанням води і їжі, інфікованих бактеріями та вірусами. Хвороботворні мікроорганізми можуть потрапляти в організм людини з брудними руками та предметами побуту. Причиною зараження, так само, може бути купання у відкритих водоймах, які не відповідають санітарним нормам.
Основними симптомами кишкових інфекцій є млявість, слабкість, зниження апетиту, нудота, блювота, діарея, болі в животі, підвищення температури тіла.
При підозрі на захворювання кишковою інфекцією хворого необхідно ізолювати, викликати лікаря і дотримуватися його рекомендацій. Особливо небезпечно займатися самолікуванням кишкових інфекцій у дітей, адже у них швидко відбувається зневоднення організму і можуть розвинутися ускладнення, що загрожують життю.
Основні заходи профілактики гострих кишкових інфекцій:
- дотримання правил особистої гігієни (мити руки з милом після відвідин убиральні та перед їжею);
- необхідно ретельно мити ягоди, фрукти, овочі перед їжею;
- дітям переважно використовувати в їжу термічно оброблені ягоди, овочі і фрукти;
- необхідно стежити за термінами зберігання продуктів, не використовувати в їжу продукти з вичерпаним терміном придатності, дотримуватися правил зберігання, зберігати продукти, що швидко псуються, в холодильнику;
- рекомендується відокремлювати продукти один від одного під час покупок в супермаркеті, в холодильнику, на кухонному столі. З овочів і фруктів хвороботворні мікроорганізми можуть потрапити на продукти, які перед вживанням не миють і термічно не обробляють (хліб, сир, і т.і.);
- не можна допускати, щоб на їжу сідали мухи, які є переносниками інфекцій;
- необхідно кип’ятити воду, взяту з відкритого водоймища, для миття фруктів, ягід, овочів або посуду. Для пиття і приготування їжі використовуйте тільки воду питну бутильовану або водопровідну кип’ячену.
При перших ознаках захворювання одразу звертайтесь до лікаря, не займайтесь самолікуванням. Будьте здорові та бережіть своїх близьких!