Як запобігти розвитку харчової алергії у дітей
Харчова алергія – це специфічна реакція організму на вживання певних продуктів.
Для виникнення харчової алергії дуже важливою є спадкова схильність. Сім’ї, у яких хтось із дітей чи батьків хворіють на харчову алергію, називають сім’ями групи ризику.
Перехресна алергія – ефект, у якому алергени з подібним хімічним будовою посилюють дію друг друга. Наприклад, перехресна гіперчутливість молока та м’яса. На протязі харчової алергії можуть також впливати інші харчові алергени, стрес, кислотність шлунка та інші чинники.
Прояви харчової алергії можуть бути різноманітними, але найтиповішою симптоматикою буде висипка на шкірі, слизисті виділення з носа, розлади роботи кишківника у вигляді діареї, блювання, набряки обличчя, язика, губ. Харчова алергія може виявлятись і в астматичних епізодах, але не є загальною причиною бронхіальної астми. Шкірні прояви виражаються в дерматитах чи кропив’янці.
Найчастіше зустрічається алергія на такі продукти:
- горіхи, такі як арахіс, мигдаль, кеш’ю;
- риба;
- морепродукти та ракоподібні;
- яйця;
- пшениця;
- соя;
- молоко та продукти, що містять білок коров’ячого молока, наприклад морозиво або олію.
При алергії на коров’яче молоко слід уникати всіх продуктів харчування, що містять молоко та молочні продукти, наприклад вершкового масла, сиру та твердого сиру. У коров’ячому молоці багато білків, алергія може бути викликана одним або декількома з них. У деяких випадках достатньо прокип’ятити молоко перед вживанням. Оскільки хімічний склад козиного та коров’ячого молока різний, може допомогти і заміна коров’ячого молока козиним. При алергії на собаку та кішку може бути перехресна реакція на коров’яче молоко. Алергенні білки молока можуть бути у складі латексу та крейди. Розібратися з тим, що можна, а що не допоможе лікар-алерголог дитячий.
Більшість алергенів, що містяться в яйці, знаходиться в білку, але викликати алергію може і яєчний жовток, і курятина. Алергія на курячі яйця у різних людей проявляється з різною силою.
Серед дітей грудного віку найпоширенішими є алергія на яйця, молоко та молочні продукти, які часто проходять з віком.
Алергія на рибу може означати алергію на її вживання в їжу, очищення і навіть запах, що виділяється під час смаження.
Алергія на морепродукти та ракоподібні може давати перехресні реакції з алергенами домашнього пилу (кліщами домашнього пилу) та тарганами.
Алергія на молюсків, ракоподібних зустрічається частіше серед дорослих, тоді як алергія на арахіс однаково поширена серед дітей та дорослих.
Алергія на спеції часто є перехресною алергією на квітковий пилок та аромат. Серед спецій алергію викликають карі, імбир, кориця, перець, коріандр, кмин та ін.
Алергію на фрукти та овочі в загальному випадку викликають плоди, які не пройшли теплової обробки. З фруктів найчастіше викликають алергію абрикоси, банани, ківі, яблука, груші, персики, екзотичні фрукти. Серед овочів найбільш небезпечні томати, паприка, ріпа, морква, буряк та цибуля. Часто алергія на пилок рослин дає перехресні реакції на овочі та фрукти. Бобові, особливо соя, також можуть спричинити алергію.
Єдиний спосіб для осіб, схильних до харчової алергії, контролювати її – це уникати споживання харчових продуктів-алергенів. Читайте етикетки на продуктах та не вживайте продуктів або інгредієнтів, які можуть викликати симптоми харчової алергії. Якщо симптоми прогресують, негайно зверніться за медичною допомогою.