Холера: що потрібно знати детская больница запорожье КНП «Міська дитяча лікарня №5» ЗМР – це єдина у місті Запоріжжі багатопрофільна дитяча лікарня, де сконцентровано всі види надання спеціалізованої медичної допомоги дитячому населенню: стаціонарної, консультативної амбулаторно-поліклінічної та виїзної для інтенсивної терапії новонародженим.

Холера: що потрібно знати

Війна – це не тільки пряма згубна дія зброї. Це також і опосередкована шкода через знищення інфраструктури, недотримання норм поховання померлих та загиблих, відсутність протиепідемічних заходів, неможливість надати кваліфіковану медичну допомогу на окупованих або прифронтових територіях, відсутність там чистої питної та водопровідної води. Усі ці фактори впливають на здатність деяких інфекцій, які раніше вважалися рідкісними, розповсюджуватися з більш високою швидкістю. Зокрема, до них належать дизентерія, холера, чума, ешерихіоз та інші.

Сьогодні ми хотіли би зосередити вашу увагу на холері. Це інфекційне захворювання, яке суттєво впливає на здоров’я населення і може швидко поширюватися.

Холера – це гостре діарейне захворювання, спричинене інфікуванням кишечника токсигенною бактерією Vibrio cholerae серогрупи O1 або O139. Холерний вібріон віднесений до біологічних агентів, що офіційно визнані чинниками біологічної зброї.

Бактерія холери зазвичай міститься у воді або в продуктах харчування, що заражені фекаліями людини, інфікованої холерним вібріоном. Захворювання передається фекально-оральним шляхом від людини до людини: при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і під час побутових контактів. Найчастіше холера виникає і поширюється в місцях з недостатнім очищенням води, поганими санітарними умовами та недостатньою гігієною.

Інкубаційний період становить від 12 годин до 5 днів.  Клінічна картина залежить від ступеня зневоднення організму і показників водно-іонного обміну.

Більшість людей, інфікованих V. cholerae, можуть не мати симптомів, хоча бактерії присутні в їхніх фекаліях протягом 1-10 днів після зараження і потрапляють назад в навколишнє середовище, потенційно піддаючи небезпеці зараження інших людей.

Симптоми холери:

  • діарея, блювання, біль у животі. При цьому виникає дегідратація через інтенсивну діарею: людина втрачає до 20 літрів рідини на добу. Протягом перших 2-3 годин випорожнення зберігають каловий характер, але надалі швидко втрачають забарвленість, консистенцію і специфічний запах, стають рясними, водянистими, прозорими, з пластівцями слизу, набувають патогномонічного вигляду «рисового відвару»;
  • судоми м’язів (у зв’язку з втратою мікроелементів разом з рідиною);
  • загострення рис обличчя, западання очей, синюшність губ та вушних раковин;
  • холодна шкіра (нормо-/гіпотермія);
  • втрата тургору та еластичності шкіри;
  • задишка, різка слабкість.

У людей, в яких розвиваються симптоми, вони здебільшого мають легку або помірну вираженість. Приблизно в 1 з 10 людей, які захворіли на холеру, виникають серйозні симптоми: водяниста діарея, блювота та судоми в ногах. Без лікування смерть може настати протягом декількох годин, у зв’язку з значними порушеннями водно-електролітного обміну, тяжким зневодненням організму.

Діагностика

Виділення V. cholerae із зразків фекалій залишається стандартним тестом для підтвердження холери.

Лікування

Холера – захворювання, яке доволі легко при своєчасному зверненні піддається лікуванню. Під час спалаху холери важливий швидкий доступ до медичної допомоги.

Профілактика

Усі відвідувачі або мешканці районів, де спостерігаються випадки холери, повинні дотримуватися рекомендацій щодо запобігання даному захворюванню: 

  • пити та використовувати безпечну воду для приготування їжі та чищення зубів, вмивання;
  • безпечно використовувати воду в пляшках із непорушеною герметизацією;
  • слід уникати водопровідну воду та фонтанні напої;
  • якщо бутильована вода недоступна, можна використовувати воду, яка була належним чином кип’ячена, хлорована або відфільтрована. Кип’ятіння – найефективніший спосіб зробити воду безпечною;
  • часто мити руки з милом і безпечною чистою водою, особливо перед прийомом  або приготуванням їжі та після відвідування ванної кімнати. Якщо немає води та мила, необхідно використовувати дезінфікуючий засіб для рук на спиртовій основі з вмістом спирту не менше 60%;
  • добре термічно готувати їжу (особливо морепродукти), тримати її у закритих контейнерах. Мити та очищати фрукти та овочі. Уникати сирої їжі, за винятком фруктів і овочів, які ви самі почистили.

Якщо у Вашої дитини з’явилися вище зазначені симптоми, не зволікайте та негайно зверніться  до лікаря, зневоднення для дітей дуже небезпечне. 

Пошук

+
Перейти до вмісту